La família Diaz Pijoan dona documentació de gran valor històric a l’Ajuntament de Santa Oliva

06/08/2018

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès va acollir l’acte de signatura de la donació de documentació de la família Diaz Pijoan a l’Ajuntament de Santa Oliva

El 23 de juliol ha tingut lloc, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, l’acte de signatura de la donació de la documentació de la família Diaz Pijoan. L’acte ha comptat amb la presència de Josep Carreras Benach, alcalde de Santa Oliva, les germanes M. Mercè, Lola i M. Esther Diaz Pijoan i Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal. 

La documentació objecte de la donació correspon al seu avi Jaume Diaz Juncosa i al seu pare Josep Diaz Pascual (Albinyana, 1896- Santa Oliva, 1979). La cronologia de la documentació abraça de 1590 a 1970 i ocupa 1 m. 

Els documents donats tenen un gran valor històric. L’avi Jaume Diaz  Juncosa va lliurar-se de combatre a les Antilles després de pagar una important xifra i ser substituït per un altre soldat segons consta en un contracte de l’empresa de Substitució de Quintos de Barcelona de 1875. Jaume Diaz va treballar al Molí Blanquillo i el molí del Perot i s’han conservat llibretes de comptes de la feina al molí dels segles XVIII i XIX.   

Pel que fa a Josep Diaz Pascual, casat amb Mercè Pijoan Badia, va treballar  com a ferroviari i d’aquesta etapa han conservat nombroses publicades sobre el reglament ferroviari. Va ser alcalde de Santa Oliva als anys 30 i això li va permetre documentació municipal entre la qual destaca un llibre d’intervenció de comptes de 1873-1874. Pel que fa a la seva activitat agrícola, va conreuar tabac a Santa Oliva entre els anys 20 i 30. Finalment, cal esmentar els nombrosos llibres de caire religiós, el més antic de 1590 i els Goigs a llaor y gloria de Nostra Senyora del Remei que es venerava a la capella del castell de Santa Oliva, editat per la impremta Ramon Germans i Nebot del Vendrell. 

Les germanes Diaz Pijoan han donat a l’Ajuntament de Santa Oliva la documentació esmentada, dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i els seus drets d’explotació per dur a terme activitats de difusió cultural (exposicions, catàlegs, entorn web, etc.) i per posar-la a disposició del públic en general, tant per a finalitats de recerca com de consulta i reproducció privades, sense ús lucratiu.